Married at First Sight experts Radboud Visser en Patrick van Veen

Bericht: Vertrouwensbreuk tussen Married at First Sight experts en producent ITV?

Rommelt het achter de schermen van het RTL4 programma Married at First Sight? Dat is de vraag die in Hilversum de gemoederen bezighoudt. Tina Nijkamp, voormalig programmadirecteur van SBS6, wijst in haar podcast de geruchten over problemen tussen ITV en de experts naar het land der fabelen. ‘Het is niet waar, er is niets aan de hand.’ ‘Het rommelt dus niet achter de schermen bij Married at First Sight’, aldus Tina. Tv-Vrouw gooit een lijntje uit naar MAFS Expert Patrick van Veen en matchmaker Radboud Visser om te informeren of zij daar misschien anders over denken. Is er mogelijk toch sprake van relatieproblemen bij het programma?

Experts bevestigen discussies achter de schermen van Married at First Sight

Als tikgeit van Tv-Vrouw zit ik al maanden met gefronste wenkbrauwen naar de afleveringen van het ooit zo populaire liefdesprogramma te kijken. Seizoen 9 van MAFS voelt als een bak oude koffie die is opgewarmd in de magnetron. De smaak lijkt in eerste instantie best oké, maar zodra je het doorslikt blijft er een nare smaak in je mond achter. Reden genoeg om mijn Sherlock Holmes hoed uit de verkleedkist te vissen en op onderzoek uit te gaan. Om goed onder de motorkap van Married at First Sight producent ITV te kijken neem ik contact op met experts Patrick van Veen en Radboud Visser. Er volgt een openhartig gesprek waarin naar voren komt dat er wel degelijk discussie is achter de schermen van het programma. 

Patrick van Veen: ‘We zitten op dit moment echt in een heel complexe tijd en periode met ITV.’ ‘We hebben wat meningsverschil over hoe de pers te benaderen en hoe te reageren op alle commentaren die we als experts over ons heen krijgen.’ ‘Kort samengevat hebben we niet het gevoel dat ITV achter ons staat en ons daarin ook begrijpt, dat levert wel een vertrouwensbreuk op.’

Radboud Visser: ‘Het programma is een gevecht tussen experts en programmamakers.’ ‘Het gaat erover dat er enerzijds een televisieprogramma gemaakt moet worden waar heel veel geld in omgaat. Anderzijds zijn er vier mensen die zeggen wij zijn de experts, we weten waar we het over hebben en willen heel graag dat de deelnemers slagen.’ ‘Die twee belangen kunnen nog wel eens botsen en dan merk ik dat we op dit moment toch wat aan het kortste eind trekken.’ ‘Dat is mijn gevoel waar ik mee zit.’

De strijd tussen het matchen of casten van potentiële deelnemers

Tijdens het gesprek met Patrick van Veen en Radboud Visser wordt mij duidelijk in welke lastige positie de experts van Married at First Sight zitten. Ze krijgen de opdracht van ITV om een bepaalde hoeveelheid matches te maken en moeten door zo’n 3000 aanmeldingen heen zien te spitten. Na de vragenlijst die de potentiële deelnemers invullen en een paar uitgebreide schriftelijke tests wordt de eerste schifting gemaakt. Van de aanmeldingen die daaruit overblijven heeft elke expert slechts twee à drie minuten om daadwerkelijk in gesprek te gaan met iemand. 

Stel je eens voor dat je op één dag zo’n 300 mensen moet beoordelen of ze geschikt zijn voor het experiment. En dat nota bene door middel van een gesprek wat ongeveer net zo lang duurt als je tanden poetsen. Wat een hondenbaan! Ik zou nog liever achter de lopende band staan bij een conservenfabriek van HAK. Dan heb je tenminste nog wat te snacken tussendoor. Maar gelukkig is er een tweede testdag waar een kleinere groep deelnemers uitgebreid de maat wordt genomen. Ze worden letterlijk opgemeten, ondergaan nog meer tests en er worden gesprekken gevoerd.

Patrick van Veen legt uit dat er tijdens de testdagen van Married at First Sight regelmatig discussies ontstaan: ‘Dan wordt er door de productie gezegd dat is een leuke man of vrouw.’ ‘Ja, lekker belangrijk denk ik dan, het gaat uiteindelijk om de match.’ ‘Wij roepen continu we zijn aan matchen, we zijn niet aan het casten. 

Radboud Visser vraagt zich soms af: ‘Hoeveel heb ik als matchmaker nog te vertellen en hoe serieus wordt mijn bijdrage nog genomen?’ 

Married at First Sight producent ITV heeft het laatste woord bij definitieve keuze matches

Uiteindelijk levert het matchingsproces een aantal matches op, maar dan ben je er nog niet. Er moet daarna nogmaals gepolst worden of degenen die zich hebben aangemeld daadwerkelijk mee willen doen als deelnemer. Vaak haken er dan alsnog diverse mensen af. Bij de matches die overblijven zitten sterke en minder sterke combinaties, maar wel allemaal matches waarin de experts het vertrouwen hebben dat ze kunnen slagen. De experts streven om een bepaald aantal matches aan te leveren bij de producent zodat er voldoende keus is voor de eindredacteur. De definitieve keuze voor de matches die uiteindelijk op televisie komen bij Married at First Sight ligt namelijk niet bij de experts maar bij producent ITV.

Als de koppels eenmaal bekend zijn volgt er een proces dat het beste vergeleken kan worden met een snelkookpan. De deelnemers gaan trouwen met een onbekend persoon en direct daarna op huwelijksreis. Dagenlang opgescheept zitten met een wildvreemde vent én een cameraploeg op je lip, ik moet er niet aan denken. Wat als je kersverse kerel snurkt als een neushoorn op steroïden of vijf kilo stinkende kopkaas op zijn gereedschap heeft?

Radboud geeft aan moeite te hebben met de wijze waarop de deelnemers elkaar leren kennen. Het koppel is vaak erg moe en heeft weinig tijd om even rustig te reflecteren. Patrick deelt dat de experts af en toe echt op hun strepen moeten staan en een moment rust voor de deelnemers afdwingen. Dat kan een aparte hotelkamer zijn of gewoon even de mogelijkheid om een paar uur alleen door te brengen.

MAFS Experts hebben onvolledige informatie tijdens de coachingsgesprekken

Tijdens het gesprek met de experts begin ik wat beter te begrijpen dat mensen onder deze omstandigheden matchen lang nog niet zo makkelijk is als het lijkt. Toch is er een vraag die me dwars zit. Waarom geven de experts soms zulke beroerde adviezen als er problemen zijn bij een koppel? De aap die uit de mouw komt na het stellen van deze vraag had ik niet voorzien. Het blijkt dat de experts van Married at First Sight vrij weinig informatie hebben tijdens de coachingsgesprekken. Volgens Patrick zit hij soms achteraf met geknepen billen naar zijn eigen advies te kijken tijdens de afleveringen, omdat dan pas het hele plaatje helder voor hem wordt. Deze ontboezeming van Van Veen zorgt ongewild voor een visualisatie die ik zelfs met staalwol niet meer van mijn netvlies geboend krijg.

Vanwege het drukke schema met alle bruiloften komt het regelmatig voor dat een expert pas later invliegt op de huwelijksreis van een koppel. In het vorige seizoen bijvoorbeeld kwam Patrick om 9 uur ’s avonds aan op de dag dat de situatie tussen Nicole en Martijn escaleerde. Van het vliegveld moest hij direct door naar het hotel dat bij wijze van spreken in brand leek te staan. Een medewerker van de productie gaf snel wat informatie aan Patrick en in recordtijd transformeerde de expert van joggingbroek naar stropdas. Ter verduidelijking, Van Veen had op dat moment nog geen enkel beeldmateriaal gezien van de huwelijksreis van Martijn en Nicole, en de bruidstaart van een ander koppel zat nog vastgekleefd aan zijn verstandskiezen.

Met zo weinig informatie is het niet zo gek dat experts soms de plank finaal mis slaan tijdens het coachingsgesprek. Ik moet eerlijk bekennen dat ik voorheen het vermoeden had dat de experts hun therapeutische wijsheden van het labeltje van een Pickwick theezakje aflazen. Of op zijn minst voor elke verjaardag een kitsch wc-tegeltje met zo’n slimme spreuk op hun verlanglijstje hadden staan.

Grote veranderingen in het productieteam van Married at First Sight

In het huidige seizoen 9 van Married at First Sight lijkt er meer mis te gaan dan in de vorige seizoenen. De montage is slordig en de MAFS fans krijgen dingen te zien die normaal niet voor de kijkers bedoeld zijn. Zoals een cameraman die zichtbaar is in de spiegel, op de grond liggende snoeren van apparatuur en slecht gefilmde shots. Normaal gesproken worden dit soort beelden eruit gehaald bij het montageproces. Het valt op dat de tijdlijn van de gebeurtenissen onduidelijk is en er anders is geknipt in het materiaal. Nu is goed knippen ook een stuk moeilijker dan het lijkt. Iedere vrouw die ooit heeft geprobeerd om haar eigen pony te snoeien om kapperskosten te besparen kan dit beamen.

Voorgaande jaren was de productie van Married at First Sight in handen van eindredacteur Cindy Peters, maar vanaf dit seizoen staat er een andere kapitein aan het roer. Cindy en twee andere belangrijke makers die al vanaf het eerste seizoen aan het programma verbonden waren, kozen ervoor om na 8 seizoenen te stoppen. Patrick en Radboud geven aan dat de onervarenheid van het huidige productieteam van seizoen 9 voor onderlinge wrijving zorgt. Er is een vertrouwenscrisis.

De afgelopen weken heeft het flink gestormd achter de schermen bij Married at First Sight. Er zijn veel pittige gesprekken gevoerd waarbij medewerkers van producent ITV, een afgevaardigde van RTL en de experts aanwezig waren. Een goede ontwikkeling, want juist door met elkaar de discussie aan te gaan creëer je de mogelijkheid voor verbetering. Dus als je mij vraagt ‘moet Married at First Sight van de buis?’, dan is het antwoord ‘nee’. Wat houden we als kijkers over als MAFS in de cancel-kliko terechtkomt? Gezapige spelshows met telkens weer dezelfde uitgekauwde BN’ers in het panel. Alsjeblieft niet zeg… Dan kijk ik toch liever naar bruid Anneke die met een sadistisch genoegen haar kersverse echtgenoot Dirk verbaal liquideert.

Reactie producent ITV
Producent iTV: ‘We zijn wat ons betreft in goede harmonie met de experts’
‘Het gegeven interview met de twee experts dateert van enkele weken geleden en is vandaag gepubliceerd. Er zijn in die tijd gesprekken geweest met de experts over hoe om te gaan met berichtgeving in de pers over kritiek op hun expertise. Een ingewikkeld thema voor iedereen die zich met zijn of haar gezicht en naam in de openbaarheid begeeft, in deze tijden van grote aandacht van media en social media.’
‘Twee weken geleden is er een evaluatiegesprek met de vier experts opgenomen dat te zien zal zijn in de laatste aflevering van dit seizoen. In dat gesprek blikt Carlo met hen terug op alle gemaakte matches, en de ontwikkelingen binnen die matches. Ook vertellen de experts heel eerlijk welke learnings zij halen uit dit seizoen, hoe zij zelf hun expertise zien, en dat zij zelf 100% verantwoordelijk zijn voor alle matches. We zijn wat ons betreft in goede harmonie met de experts.’
AD / Veronica Superguide
‘In de tussentijd is gedragsbioloog Patrick van Veen in een conflict beland met producent ITV, zo berichtten verschillende media vandaag. De aanleiding is een artikel met TV Vrouw waarin geschreven wordt over een vertrouwensbreuk tussen de experts en de producent.’
Nawoord Tv-Vrouw
De publicatie van dit artikel vond plaats nadat Patrick van Veen en Radboud Visser het artikel op 17 maart 2024 ter inzage hebben gelezen, aanpassingen hebben gedaan en schriftelijk akkoord zijn gegaan. De informatie is up-to-date. De redactie van Tv-Vrouw gaat zeer zorgvuldig om met personen die geïnterviewd worden en gaat enkel tot publicatie over als zij volledig akkoord zijn met het artikel. Dit geeft mensen die bij ons hun verhaal willen doen de kans om zich op een veilige manier te uiten.
Er absoluut geen enkele sprake van dat het artikel van Tv-Vrouw aanleiding is geweest voor het conflict tussen ITV en de experts van Married at First Sight.

Meer artikelen lezen over MAFS 2024 en de andere seizoenen van Married at First Sight

Beste lezers, dankzij jullie steun is Tv-Vrouw een succes!
Wil je ons helpen?
Deel dit artikel dan via de deelknop bovenaan dit artikel of volg ons op social media.

Beeld bron: P. van Veen / matchmaker Radboud Visser en gedragsbioloog Patrick van Veen

Op televisie wordt seizoen 9 van Married at First Sight elke dinsdag en woensdag om 20:30 uitgezonden op zender RTL4 en op streamingdiensten Videoland en NLziet zijn de afleveringen terug te kijken.

Jorit

Jorit Henning is tv-recensent, redacteur en professioneel stuiterbal met een overdosis fantasie. Schrijft het liefst voor lezers die de kunst beheersen om haar artikelen met een flinke korrel zout te lezen.

Related Posts

Related Posts