Prinses Juliana in Het Verhaal van Nederland Oranje-Nassau

Bericht: De monarchie wankelt in Het Verhaal van Nederland Oranje-Nassau

In Het Verhaal van Nederland Oranje-Nassau is het 1934, als koningin Wilhelmina nerveus wordt wanneer haar enige dochter Juliana nog niet aan de man is. Geen kerel betekent ook geen nageslacht en dat maakt het voortbestaan van de Oranjes onzeker. Nederland kampt dus niet alleen met een economische, maar ook dynastieke crisis.

Prinses Juliana laat zich niet opjutten in Het Verhaal van Nederland Oranje-Nassau

Prinses Juliana heeft in Het Verhaal van Nederland geen haast om zich aan een man te binden en is niet van plan er al te veel moeite voor te doen. Er blijkt een almanak te zijn met daarin alle beschikbare prinsen en prinsessen in Europa, maar verder dan vluchtig doorbladeren komt de troonopvolgster niet. De almanak is, in zekere zin, een voorloper van Tinder. In plaats van swipen sla je de bladzijde om als er op de desbetreffende pagina geen fatsoenlijk materiaal staat beschreven.

Het Verhaal van Nederland toont aan dat de Europese prinsen ook niet in de rij staan voor de Nederlandse Juliana en dat kun je ze niet kwalijk nemen. Juliana toont geen enkele flair en stijl en ik moet zeggen dat ik mij dan mild uitdruk, want eigenlijk bedoel ik dat ze een vrij wanstaltig voorkomen heeft. Aangezien de tijd dringt, wordt er door Wilhelmina een speciale commissie in het leven geroepen om een man te vinden voor haar dochter. Er moeten verdorie toch baby’s komen!

Is Bernhard van Lippe-Biesterfeld in staat de monarchie van de Oranjes te redden?

Wanneer prins Karl uit Zweden instemt met een ontmoeting met prinses Juliana, is Nederland in rep en roer en wordt zelfs al een verlovingsboek uitgebracht. Prinses Juliana blijkt in Het Verhaal van Nederland ook nog eens een rebels loeder te zijn. Tijdens de blind date met een hele delegatie pottenkijkers erbij, gedraagt de Oranje-Nassau telg zich zo lomp dat Karl niet weet hoe snel hij de boot naar Zweden weer moet nemen. Wilhelmina blijft radeloos achter.

Wanneer prinses Juliana tijdens een bezoek aan de Olympische Spelen in Oostenrijk de Duitse Bernhard van Lippe-Biesterfeld ontmoet, gloort er echter hoop aan de horizon in Het Verhaal van Nederland. Juul valt als een blok voor de charmeur. Verliefd keert ze terug naar Nederland om het goede nieuws aan haar moeder te vertellen. Koningin Wilhelmina is zo opgelucht dat de monarchie mogelijk gered wordt dat ze alle tegens die te bedenken zijn in Het Verhaal van Nederland linea recta overboord gooit.

Het maakt niet uit dat Bernhard lid is van de NDAP. Noch dat zijn vrienden en eigen broer nazi’s zijn of dat hij verarmde adel komt. Het is een man, zijn lichaamstemperatuur ligt rond de 37 graden en hij heeft een piemel waar hopelijk iets bruikbaars uit weet te zwemmen. Als hij Juliana dan ook ten huwelijk vraagt, is het snel beklonken. Het feit dat hij vlak daarvoor al 2 andere dames een aanzoek deed, lijkt een futiliteit.  

Juliana gaat op huwelijksreis met haar echtgenoot en zijn vrienden

Bernhard lacht zijn leuter uit zijn broek als hem 200.000 gulden wordt toegekend door Wilhelmina, zo zien we in Het Verhaal van Nederland. Zijn huwelijk met prinses Juliana stelt hem in de gelegenheid eindelijk het jetset leven te gaan leiden dat hij altijd al voor ogen had. De Duitse charlatan laat er geen gras over groeien en organiseert een 3 maanden durende huwelijksreis. Dat hij tijdens de overdadige reis door Europa niet zoals je zou verwachten alleen zijn kersverse bruid aan zijn zijde heeft maar ook een hele groep vrienden is een voorbode van zijn exorbitante levensstijl.

Waar het echter allemaal om draait, het verwekken van nageslacht lukt en daarmee is de monarchie gered. Dat het huwelijk tussen Juliana en Bernhard een wassen neus blijkt te zijn, doet daar in Het Verhaal van Nederland niets aan af. Iedereen weet inmiddels van zijn buitenechtelijke affaires en zijn drang naar een overdadig luxe leven met een hoop uiterlijk vertoon. Het hoeren en sloeren blijft niet onopgemerkt, maar toch blijft Juliana altijd aan zijn zijde. Bernhard van Lippe-Biesterfeld werd de redder én de smet van de Nederlandse monarchie.

Beste lezers, dankzij jullie steun is Tv-Vrouw een succes!
Wil je ons helpen?
Deel dit artikel dan via de deelknop bovenaan dit artikel of volg ons op social media.

Beeld bron: Still Tv NPO1 / NTR / Het Verhaal van Nederland Oranje-Nassau / 2024

Op televisie wordt seizoen 1 van Het Verhaal van Nederland Oranje-Nassau elke woensdag om 20:30 uitgezonden op zender NPO1 en op streamingdiensten NPOStart en NLziet zijn de afleveringen die je hebt gemist terug te kijken.

Sandy

Sandy Eireiner is tv-recensent, redacteur, sarcastofiel, badass granny en soms gewoon zichzelf.

Related Posts

Related Posts