Een van de belangrijkste dingen in ons leven voor het hebben van een energiek en gezond leven is nachtrust. Door te gaan slapen breng je iedere dag jouw lichaam en hersenen weer tot rust. Je energievoorraad wordt weer aangevuld, klaar voor een nieuwe dag.
Hoe veel slaap per dag is gezond?
De hoeveelheid slaap die je nodig hebt verschilt natuurlijk erg van persoon tot persoon. Zo slapen kinderen, inclusief hun middagdutje, soms wel 12 tot 14 uur per dag. Voor tieners is zo’n 9 uur per dag een mooi advies. Volwassenen kunnen het afhankelijk van hun DNA, inspanning en leeftijd doen met zo’n 7 tot 8 uur per nacht. In Nederland is de gemiddelde effectieve slaaptijd 7,12 uur per dag.
Het moment van jouw nachtrust bepaalt ook de effectiviteit
Je zou denken; als ik 7 uur moet slapen, ga ik van 03.00 tot 10.00 uur slapen. Toch is dit voor veel mensen veel minder effectief dan bijvoorbeeld slapen van 23.00 tot 06.00 uur. Dit komt omdat je in het laatste geval meer in het ritme meegaat van onze biologische klok. Je slaapt dan, vooral in de zomer, tijdens de nachtverduistering.
Creëer een vast ritme voor een betere nachtrust
Door een vast ritme aan te houden, ook in het weekend, programmeer je je hersenen wanneer het tijd is om te gaan slapen en zal je beter in slaap komen. Wellicht zal je zelfs merken dat je na een paar dagen of weken vanuit jezelf wakker wordt, in plaats van door de wekker. Door ’s avonds ook elke dag dezelfde dingen te gaan doen, bijvoorbeeld een glas water drinken of een meditatie, gaat je lichaam tijdens deze handeling al signalen afgeven dat het tijd is om te gaan slapen. Het beste is om te kiezen voor ontspannende activiteiten waar je rustig van wordt.
Langer slapen zorgt er niet altijd voor dat je uitgerust zal zijn
Langer slapen dan de gemiddelde 7 tot 8 uur werkt vaak juist averechts. Dat herken je wellicht wel op een dag dat je tot laat in de ochtend of zelfs middag hebt uitgeslapen. Je blijft slaperig en ’s avonds kom je niet of moeilijk in slaap, omdat je te kort wakker bent geweest. Je lichaam raakt gewend aan teveel nachtrust en kan moeilijk opstarten, omdat het plotseling buiten je normale ritme wakker wordt.
Pas op met middagdutjes
Voor jonge kinderen is het nodig én effectief om ’s middags even te slapen. Voor volwassenen is dit echter niet aan te raden, omdat zij niet meer dan 7 tot 8 uur slaap per dag nodig hebben. Door zo’n middagdutje zal je ’s avonds weinig tot geen slaapdruk voelen, doordat je simpelweg minder moe bent. Als je toch even behoefte hebt aan een ‘powernap’, beperk dit dan tot maximaal 20 minuten. Op die manier voorkom je dat je in een diepe slaap komt.
Snoozen? Geen aanrader!
Snoozen, ofwel de wekker uitdrukken en nog even blijven liggen, heeft hetzelfde effect als uitslapen. Tijdens het snoozen lig je niet meer in diepe slaap, waardoor deze slaap van slechte kwaliteit is. Om het beste uit je dag te kunnen halen is het goed om direct op te staan na de eerste wekker.
Een tip voor aankomende week
Probeerde deze week eens een stabiele nachtrust aan te houden van 7 tot 8 uur, op vaste tijden. Slaap bijvoorbeeld aankomende week elke dag van 22.00 tot 6.00 uur of van 23.00 tot 6.00 uur. Of je voor 7 of 8 uur per dag kiest, hangt af van de hoeveelheid energie die je nodig hebt op een dag en de kwaliteit van je slaap. Succes!
Beeld bron: Pixabay
Mag ik je nog heel even iets vragen? Zou je ons alsjeblieft willen steunen door Tv-Vrouw op social media te volgen? Dankzij jouw steun kunnen we doorgaan met het schrijven van leuke artikelen en columns! Klik op de link hieronder. Namens het hele Tv-Vrouw team, ontzettend bedankt voor je support!