Mensen Onder De Loep
Regelmatig word ik door collega’s op de vingers getikt dat ik iemand als lelijk omschrijf. Ze vinden het niet passend en vooral een persoonlijke subjectieve mening. Maar met hetzelfde gemak beschrijven zij iemand als knap of zelfs uitzonderlijk knap. Wat overigens net zo goed een subjectieve mening is. Laten we vandaag in Mensen Onder De Loep eens kijken wat knap eigenlijk is.
We vinden het vaak makkelijk om iemand op een positieve manier te beschrijven, maar wat we daarmee vergeten is dat als we iemand aanduiden als knap, we daarmee ook automatisch zeggen dat diegene die er naast staat niet knap is. Mijn perspectief is dan ook dat als lelijke mensen niet bestaan, er ook geen knappe mensen zijn.
Wat is knap of lelijk?
Het lijkt een onzinnige discussie maar toch is er een ontelbaar aantal boeken vol geschreven over dit thema, proberen kunstenaars al eeuwen schoonheid te vangen en onderzoeken wetenschappers of er iets bestaat als universele schoonheid. Ook in de biologie doen we een poging antwoord te vinden op de vraag: Wat is knap of lelijk?
Maar als zo vaak blijkt dat het antwoord veel complexer is dan een simpele beschrijving. De mens is gevoelig voor attractiviteit. Wat betekent dat er meer is dan alleen gezichtskenmerken of een ideale lichaamsbouw. Mannen blijken soms gevoeliger te zijn voor de manier waarop een vrouw loopt, dan voor haar gezichtscontouren. En vrouwen vinden soms mannen aantrekkelijk waar allang geen sprake meer is van een afgetraind buikje, maar uitsluitend omdat die man de juiste manieren heeft of zich wel weet te kleden.
We weten dat symmetrie in een gezicht bijdraagt aan attractiviteit, dat vrouwen in de eisprong een hoekige kaaklijn bij mannen kunnen waarderen. Mannen geven de voorkeur aan vrouwen waar de heupen breder zijn dan het middel, en dan het liefst ook nog in de ideale verhouding van 0,7. Oh ja en voor vrouwen die alleen maar streven naar dunner, het blijkt dat mannen pas vanaf 14% lichaamsvet een vrouw aantrekkelijk vinden.
Conclusie
Misschien wel het belangrijkste wat we leren uit onderzoek, is dat we vaak zoeken naar gemiddelden. Mensen die als meest attractief worden gezien zijn mensen die gemiddeld zijn. Terwijl we uitersten vaak als knap of lelijk beoordelen, vallen we op mensen die niet echt uitschieten in een bepaalde richting. Overigens wat ook blijkt is dat we vaak een partner zoeken met een vergelijkbare attractiviteit. Een overblijfsel uit de oertijd, waarin de jacht op een partner nog een risicovolle en energievretende bezigheid was. Waarbij je probeerde een reële inschatting te maken op een slagingskans. Die inschatting begon met een kritische kijk in een spiegel: ‘Wat heb ik te bieden?’
Misschien is juist dát waar de wetenschap singles kan helpen. Kijk het eerst in de spiegel, wees even realistisch in wat je zelf kan bieden en neem dan genoegen met het gemiddelde.
Beeld bron: Patrick van der Veen
Vind je deze column leuk? Deel hem dan gerust op social media. De deelknop staat bovenaan de pagina.
Mag ik je nog heel even iets vragen? Zou je ons alsjeblieft willen steunen door Tv-Vrouw op social media te volgen? Dankzij jouw steun kunnen we doorgaan met het schrijven van leuke columns! Klik op de link hieronder. Namens het hele Tv-Vrouw team, ontzettend bedankt voor je support!
- Mensen onder de Loep: Ontspoord gedrag op social media
- Mensen Onder De Loep: Waarom willen we met onze kop op tv?
- Matchmaker Radboud: Wat willen mannen absoluut niet horen?
- Beste Zangers: De eerste tranen zijn al
- Lieve Liselotte: Ligt het aan mij dat al mijn partners vreemd gaan?
- Matchmaker Radboud: Is uiterlijk belangrijk in de zoektocht naar liefde?