Wat een weertje de afgelopen week hè? Als je deze net als ik met een driekwart zonnesteek afsloot, moet jij de reis van Tom Waes naar Mongolië ook met open armen verwelkomd hebben. Een tomaat kleurde pastelachtig rood als je hem naast mijn hoofd hield. Daarom heb ik de aflevering van Reizen Waes Wereldsteden naar Ulaanbaatar in het koude Mongolië bekeken vanuit het oogpunt ‘mogelijke emigratie’. Min 30 graden celsius klinkt helemaal zo slecht nog niet. Welke nieuwe hobby’s zou je kunnen oppakken als je die kant op vertrekt om aan de hitte te ontsnappen? Ik heb ze op een rijtje gezet.
Het stadje Ulaanbaatar in Mongolië heeft geen straatnamen
In Nederland doen wij een soort ezeltje-prik in een Excel bestandje met straatnamen. Als er in Mongolië een straat een naam moet krijgen, doen ze in het Mongoolse stadje Ulaanbaatar gewoon helemaal niks. Straten hebben geen namen. Verdomd lastig wanneer je in een taxi ergens heen wilt navigeren en het verschil tussen links en rechts niet kent.
Ik vraag me af hoe de post in Ulaanbaatar bezorgd wordt, wat zet je dan op je brief? Iets als: Deze brief is voor de jongen die vanaf deze brievenbus de derde straat links, dan de tweede rechts, bij de rotonde rechtdoor in het derde blok op de vijfde etage, eerste deur rechts woont? Tom Waes blijft ons het antwoord verschuldigd. Iemand die het weet?
Kortom, je zou kunnen overwegen ‘straatnamen-gever’ te worden. Dit is vooral een mooie kans voor de creatievelingen onder ons én iedereen die klaar is met straatnamen als Kerkstraat en Dorpsstraat. Of Eikenlaan (of een andere bomenlaan), Beatrixstraat (of een andere Koninklijke straat) en Vincent van Goghweg (of een andere schildersweg).
Tom scoort een kekke bontmuts in Reizen Waes Wereldsteden
Voor sociale vlinders is verkoper worden op de markt een optie. Van ‘bontmuts-kraampjes’ zijn er namelijk nooit genoeg. Door de kille temperaturen in Mongolië hebben zelfs mannen zonder vleespet bontmutsen nodig. Ondanks de redelijk volle bos van Tom, werd hem op de markt in Ulaanbaatar tijdens Reizen Waes Wereldsteden een muts aangemeten waar ten minste vier vossen het leven voor hebben gelaten. Ergens denk ik dat ik het wel leuk zou vinden om op de markt te staan. Maar ik sta er niet zo om te springen dag in dag uit een dode dierenvellen over hoofden te schuiven. Al zou ik voor Tom een uitzondering maken.
Gelukkig zijn er nog andere opties. ‘Suultei tsai’ schijnt het op de markt ook erg goed te doen. Deze traditionele Mongoolse drank is eigenlijk gewoon thee met schapenvet en zout. Je zou er bijna kotsneigingen van krijgen. Bijna, want ze verdwijnen als sneeuw voor de zon als je bedenkt dat het alternatief Londen is, waar ze ‘thee met gladjakkerij’ schenken. Doe mij dan maar ‘thee met schapenvet’.
Wokshop ‘keelzingen’ in Mongolië
Toch kijk ik deze aflevering van Reizen Waes niet geheel zonder bijna over m’n huig te gaan. De boosdoener is de workshop ‘Toeva’ (keelzingen). Door lucht vanuit je buik naar boven te sturen, zou je meerdere tonen tegelijk moeten kunnen produceren. Het is een gevalletje don’t try this at home. Ik heb het voor je uitgetest en in mijn geval kwam er geen lucht, maar maaginhoud naar boven.
Dit gaat mijn hobby gaat niet worden als ik verhuis. Maar het is veruit de beste optie voor de muzikanten onder ons die zich willen onderscheiden door iets anders te doen al die Westerse ‘yeah, ah-ha, yeah, uh, uh.’ Als je ‘Toeva’ onder controle krijgt kan je namelijk de illusie creëren dat je drie zoemende muggen tegelijkertijd bent. Een leuk trucje voor tijdens verjaardagen of wanneer je wil dat je bezoek snel vertrekt.
Wat is Mongolian Intellectual Academy?
Het moment dat Tom in Reizen Waes de ‘Mongolian Intellectual Academy’ introduceert, krijg ik direct het gevoel dat dit wel eens in mijn straatje zou passen. In groepen denkspelletjes doen, klinkt als een top plan om snel nieuwe mensen te leren kennen. Een beetje de volgorde van kaarten onthouden, een beetje schaken, een beetje dammen. Het klinkt als de perfecte manier om op informele wijze tot de lokale bevolking in Mongolië te komen.
Ik bedenk me echter direct wanneer ik een klaslokaal vol geluiddempende koptelefoons in beeld zie verschijnen tijdens Reizen Waes Wereldsteden in Mongolië, want in Ulaanbaatar wordt geen half werk geleverd. Hier in doen ze er alles aan om kinderen op hun zesde in staat te stellen geblinddoekt Rubiks kubussen op te lossen, nadat ze de draaiingen eventjes geobserveerd hebben. Om dat te kunnen moet je wel op je derde beginnen met trainen.
Boogschietende kinderen in Reizen Waes Wereldsteden Ulaanbaatar
Waar de gemiddelde mens alleen comfortabel is met paarden wanneer ze als frikandellen in de vrieskist liggen, gaan in Mongolië achtjarige kinderen, met pijl en boog in de hand, met een rotvaart door de steppe op de ruggen van die viervoeters. Al ‘boogschietend’ galopperen ze door de sneeuw in Reizen Waes. Het is net alsof je geschiedenisles over Dzjengis Khan tot leven komt. Vet stoer! Dit is hem voor mij! Als ik verhuis ga ik helpen deze traditie in stand te houden.
Mongolië biedt meer dan genoeg vertier
Ik ben erover uit; voor iedereen die Mongolië overweegt om aan onze Nederlandse hitte te ontsnappen, is er wel iets te doen. Maar met slechts 3 miljoen mensen in het land én weinig opties voor vermaak buiten de deur door de extreme kou is de keuze niet reuze. Je zal je volledig vast moeten bijten in hetgeen je kiest.
Misschien is dat wel wat Mongoliërs zulke trotse mensen maakt. Ik heb 50 minuten lang alleen maar stralende gezichten gezien. Ze geven alles in wat ze doen. Het zal lang duren voor je een Mongoliër in zijn hobby’s bij kan benen. De skills die zij op jonge leeftijd al beheersen zijn heel bijzonder. Toen ik drie jaar oud was, sabbelde ik aan Lego of zat ik gehurkt in het gras poppetjes te kleien van bagger. Ik hoop dat de trip van Tom Waes in Reizen Waes Wereldsteden Los Angeles mij volgende week geen minderwaardigheidscomplex bezorgt.
Klik hier om naar alle artikelen over het programma Reizen Waes Wereldsteden te gaan.
Steun Tv-Vrouw door ons te volgen op social media ❤️
- Ik Vertrek 2023:
Waar haalt dit gezin in vredesnaam de kracht vandaan om positief te blijven? - Denkend aan Holland:
André van Duin en Janny van der Heijden lopen radio dj Edwin Evers tegen het lijf - De Bevers:
Kiften over de frequentie kappersbezoeken van Kees - Beter Laat Dan Nooit:
Henny Huisman wordt gedist door verkoper - De Erfgenaam:
Een groot mysterie omtrent een geadopteerd graf - Urk:
Jan geeft zijn verdrietige ex Greetje een keiharde trap na - We zijn er Bijna 2023:
Dit Omroep Max programma is de ultieme remedie tegen stress - Chateau Meiland:
Aangebrande Meilandjes wekken gasten met brandalarm - Het Spaanse dorp Zarra:
Kan de emotionele Melissa de stress wel aan? - Reizen Waes Vlaanderen:
Tom Waes blikt terug op vreselijk drama in Walfergem - Reizen Waes Vlaanderen:
Tom Waes ondergaat metamorfose - Reizen Waes Vlaanderen:
Tom Waes achter het raam in Limburg - Reizen Waes Mexico City:
Een snoepwinkel voor ‘kamikazepiloten’
Wil je weten wanneer, op welke zender en hoe laat je Reizen Waes Wereldsteden op tv kunt kijken? Op televisie wordt Reizen Waes Wereldsteden elke woensdag om 20:20 uitgezonden op zender NPO3 en op streamingsdienst NLziet zijn de afleveringen die je in 2023 hebt gemist terug te kijken waaronder ook deze aflevering in Ulaanbaatar Mongolië.
Beeld bron: Still Tv NPO3