Familie van Dool uit Zuid–Holland heeft in het tv-programma Bij ons op de Boerderij ondertiteling nodig. Niet omdat ik doof ben, al hoor ik iets minder dan de gemiddelde aardbewoner, maar vanwege het onverstaanbare dialect van Bram en Alien van Dool wat uit de speakers klinkt van mijn televisie tijdens het kijken naar aflevering 2 van het RTL5 programma Bij ons op de Boerderij.
Bij ons op de Boerderij met familie van Dool
Deze week neem ik jullie mee in het leven van familie Van Dool. Zij hebben 300 schapen en 150 koeien en hun uitdaging is om kaas te maken. Dochter Henrieke van Dool is naar eigen zeggen een kaasklungel. Zij weet als geen ander hoe je een overheerlijk kaasplankje moet maken.
Henrieke Van Dool kan het niet schelen dat er vlekken komen op haar outfit als het gaat om kaas maken vertelt ze in Bij ons op de Boerderij. Dit doet het poldermeisje in een truttebroek met een hobbezak die als trui moet fungeren. Het lijkt op kleding van voor de oorlog. Om niet helemaal vies te worden, draagt Henrieke een schortje en een chirurgische hoofdbedekking tijdens het kaas maken op de boerderij. Juist net als de doctoren in het ziekenhuis. Niet geheel mijn stijl, maar als kaasmeisje moet je wat.
Een lesje kaas maken
Als vader Bram van Dool gaat helpen met de melk uit de koeltank gaat het mis. De slang heeft hij niet goed vastgezet en we zien het melk regen bij het RTL5 programma Bij ons op de Boerderij. Gelukkig is melk is goed voor de huid. Echt waar hoor, Cleopatra ging zelfs in bad liggen met melk. Dat was toen wel melk van een ezel, maar who cares uit welk beest het komt.
Nu wordt het spannend. Een leermomentje zodat jij en ik beseffen dat kaas niet groeit in de weilanden. Had wel handig geweest overigens. ‘Boer, mag ik dat kaasje? Ja die daar, naast de worteltjes.’ Kaas maken is een waar proces. Onderaan de koe hangen uiers en uit die enorme tieten komt melk. Het melk gaat in een koeltank en nadat de melk eventueel is verhit wordt er zuursel en stremsel toegevoegd. Dit zorgt voor een verdikking van de melk en een langere houdbaarheid van de kaas. Na flink roeren blijft er een dikke massa over. Deze dikke massa heet wrongel en wordt in een pekel bad geperst.
Als je dit morgenochtend nog hebt onthouden, krijg je een tien op je rapport. Ik ben het zelf tegen die tijd waarschijnlijk allang weer vergeten. Bij mij gaat het om de smaak van een lekker stuk kaas. En die koop ik gewoon in de winkel of op een boerderij.
Liefde op boerderij van Dool
De zonen van familie van Dool doen ook mee aan het tv-programma Bij ons op de boerderij. Als gelukkige kinderen gaan ze samen de schapen scheren. Ik kan mijn klokje erop gelijk zetten dat de jongens gaan donderstenen en dit blijkt ook inderdaad het geval. Zoon Arie van Dool wordt door zijn broer vastgehouden als een mak schaap, en de oudste zoon scheert met een vies gebruikt scheermes een half oor van Arie kaal. Een bloedbad van hier tot Tokyo. Oké, mijn omschrijving is misschien ietwat overdreven. Ik word meegezogen in het kattenkwaad van de jongens van Dool. Arie heeft echter wel een snee in zijn oor. Zonder pardon worden ook de haren van de jongen geschoren. Scheelt weer een kappersbeurt.
Bij de boerenfamilie van Dool in Bij ons op de Boerderij is het niet alleen maar hard werken en drama. Er is ook romantiek. Zoon Erik van Dool heeft tussen de schapen zijn liefje Noa ontmoet en de twee zijn stapelverliefd. De ondertiteling kan uitgezet worden, want liefde heeft nu eenmaal geen woorden nodig.
Klik hier om naar alle artikelen over het RTL5 tv-programma Bij ons op de Boerderij te gaan.
Steun Tv-Vrouw door ons te volgen op social media ❤️
Wil je weten wanneer, op welke zender en hoe laat je het tv-programma Bij ons op de Boerderij kunt kijken? Op televisie wordt seizoen 1 van Bij ons op de Boerderij elke donderdag om 20:30 uitgezonden op zender RTL5 en op streamingsdiensten Videoland en NLziet zijn de afleveringen die je in 2023 hebt gemist terug te kijken.
Beeld bron: RTL