Voor het programma Reizen Waes heeft Tom Waes al diverse plaatsen op de wereld mogen bezoeken, maar dit keer gaat hij het dichterbij huis zoeken. In Reizen Waes Vlaanderen probeert de presentator erachter te komen of hij ook in eigen land op avontuur kan. Aan de hand van duizenden tips van kijkers maakt hij een unieke reis door alle Vlaamse provincies. Te beginnen in West Vlaanderen. Bepakt en bezakt gaat Tom vol goede moed op pad met zijn crew en gaat voor Reizen Waes richting Brugge en Alveringhem.
Tom ontmoet Maaike Cafmeyer in Reizen Waes Vlaanderen
Tom begint deze aflevering van Reizen Waes Vlaanderen met de opmerking dat de West-Vlamingen zich niet zo snel blootgeven. ’Het is een beetje een apart volk’, zo stelt hij. Probeert hij zich nu al in te dekken? Dat belooft niet veel goeds. Gelaten begeeft het setje zich richting de Franse grens alwaar Tom Waes heeft afgesproken met actrice Maaike Cafmeyer. Met haar zal hij het Heuvelland gaan verkennen vanuit de Cordoba kabelbaan. Deze téléphérique, zoals de presentator het met een sjiek woord noemt, is ooit aangelegd door een Oostenrijkse skilift bouwer in de hoop meer toeristen naar het gebied te trekken.
Nou mij zullen ze er met geen stok inkrijgen. Ik ben als de dood voor alles wat aan een kabel boven de grond hangt en zou met mijn gekrijs de toeristen zeker weten de stuipen op het lijf jagen. Gelukkig zijn er ook mensen die niet zulke schijterts zijn als ik. Tom Waes en Maaike Cafmeyer stappen vol goede moed in het schommelde stoeltje. De stelling dat West Vlamingen zich niet zo snel blootgeven wordt meteen teniet gedaan als Maaike ongegeneerd haar schoenen uittrekt en haar blote voeten vrijuit laat bungelen. Dat ze eigenlijk hoogtevrees heeft maar Tom zelf heeft gevraagd met hem de hoogte in te gaan bevestigt dan wel weer de ‘het is een beetje een apart volk’ opmerking van Waes.
België tijdens de Eerste Wereldoorlog
Dat West Vlaanderen onlosmakelijk verbonden is met de Eerste Wereldoorlog zien we tijdens de volgende bestemming in Reizen Waes Vlaanderen. In Poelkapelle bezoekt Tom een man die eigenhandig een tank uit de Eerste Wereldoorlog heeft nagebouwd. Voordat hij het bakbeest de stalling uitrijdt, laat hij Waes eerst nog even zijn verzameling oorlogsmunitie zien. Allemaal gevonden in zijn eigen weiland. Terwijl men in Nederland neuzelt over de stikstofproblemenis het in West-Vlaanderen met alle springstof dus nog vele malen erger gesteld.
Na een indrukwekkend ritje met de tank worden we in Reizen Waes Vlaanderen door Tom meegenomen naar het gemeentehuis van Alveringhem. Daar hoopt er eindelijk achter te komen hoe zijn overgrootvader Désiré Driesen tijdens de Eerste Wereldoorlog aan zijn einde is gekomen. Het heroïsche verhaal dat Waes hoopte te horen spat voor onze ogen als een zeepbel uit elkaar. Want wat blijkt? De arme man is na vier jaar vechten ergens tussen het café en de plaats waar hij zijn orders moest krijgen te water geraakt en verdronken. Het enige lichtpuntje dat Tom in deze desillusie kan vinden ‘blij dat het ’s morgens was en niet ’s avonds met zijn zatte kop’, wordt meteen door de geluidsman teniet gedaan. Met hetzelfde DNA als Tom Waes móet hij wel vanuit het café zijn gekomen zo stelt hij. Nou lekker dan zo’n collega . Als je daar de oorlog mee moet winnen.
Vader Tom Waes idolaat van zanger Willem Vermandere
Blijkbaar neemt Tom het hem niet kwalijk, want even later zien we de mannen van Reizen Waes Vlaanderen alweer zingend in de auto zitten op weg richting Steenkerke. Daar woont de Vlaamse zanger Willem Vermandere, het grote idool van de vader van Tom Waes. Gewapend met een gejatte plaat uit de kast van zijn vader heeft Tom de stoute schoenen aangetrokken en rijdt hij naar het adres van de tachtigjarige zanger om daar als een echte groupie om een handtekening te gaan vragen. Zenuwachtig als een klein kind en zonder al hoge verwachtingen belt hij bij de beste man aan. Tot zijn grote verbazing wordt hij binnengevraagd en zonder morren krijgt hij de zo gewilde krabbel. En dat niet alleen. Tom mag ook nog een boek met kleine cursiefjes meenemen voor zijn vader. ‘Het Man Bijt Hond’ gehalte groeit met de minuut.
Als klap op de vuurpijl neemt zanger Willem Vermandere de reisluchtige Tom Waes ook nog mee naar een militair kerkhof. Daar geeft hij het geheim prijs van het schrijven van een goede liedtekst. Men neme de tekst van een gedenksteen en vertalen deze. ‘Dat is geen plagiaat, maar inspiratie. De ene artiest bevrucht de andere’, aldus Willem Vermandere. Ik zeg niks maar hoop heel hard dat een aantal niet nader te noemen artiesten niet mee hebben gekeken vanavond.
Vettige Dermclub en het ruime sop in Brugge
Via een bezoekje aan de ‘Vettige Dermclub’ in Ledegem, waar de mannen zich een hoop shit op de hals halen omdat ze varkensdarmen moeten eten, belandt Tom in deze aflevering van Reizen Waes Vlaanderen in de boot bij een 100-jarige krasse knar die hem via een vaartocht over de Reien de hoogtepunten van Brugge laat zien. Tot slot kiest Waes het ruime sop om met vader en zoon de diepte van de Noordzee voor de kust van Oostende op te zoeken in een poging een Duits duikbootwrak uit WO I te identificeren. Heel even was ik bang dat Tom in deze aflevering van Reizen Waes Vlaanderen hetzelfde lot beschoren zou zijn als zijn overgrootvader, maar gelukkig heeft híj zijn hoofd fier boven water weten te houden.
Klik hier om naar alle artikelen over Reizen Waes Vlaanderen en Reizen Waes Wereldsteden te gaan.
Steun Tv-Vrouw door ons te volgen op social media ❤️
Wil je weten wanneer, op welke zender en hoe laat je Reizen Waes Vlaanderen op tv kunt kijken? Op televisie wordt Reizen Waes Vlaanderen elke zondag om 20:20 uitgezonden op zender NPO3 en op streamingsdienst NLziet zijn de afleveringen die je in 2023 hebt gemist én aflevering 1 in Brugge en Alveringhem terug te kijken.
Beeld bron: Still Tv NPO3 / Reizen Waes Vlaanderen